W powietrzu czuć już wiosenny powiew… więc nie może zabraknąć takich propozycji w Twoim jadłospisie! Lekka, a zarazem pożywna sałatka, sprawdzi się również u osób będących na diecie przeciwzapalnej.


Wiosenna sałatka z awokado, tuńczykiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • Rukola – 2 garści
  • Szczypiorek (posiekany) – 1 łyżka
  • Rzodkiewka – 6 sztuk
  • Tuńczyk w sosie własnym – 1/2 puszki
  • Kulki mozzarelli – kilka sztuk
  • Zielone oliwki – 8 sztuk
  • Awokado – 1/2 sztuki

Sos:
– oliwa z oliwek – 1 łyżka
– sok z limonki – 1 łyżeczka
– szczypta pieprzu i soli
– zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki

Dodatek:
▪️ do wyboru: pieczywo razowe / bagietka pełnoziarnista / bułka grahamka

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój warzywa. Na talerz rozłóż wszystkie składniki.
  2. Polej sałatkę sosem.
  3. Zjedz z pieczywem (ja lubię w formie grzanek).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *