W powietrzu czuć już wiosenny powiew… więc nie może zabraknąć takich propozycji w Twoim jadłospisie! Lekka, a zarazem pożywna sałatka, sprawdzi się również u osób będących na diecie przeciwzapalnej.
Wiosenna sałatka z awokado, tuńczykiem i szczypiorkiem
Składniki:
- Rukola – 2 garści
- Szczypiorek (posiekany) – 1 łyżka
- Rzodkiewka – 6 sztuk
- Tuńczyk w sosie własnym – 1/2 puszki
- Kulki mozzarelli – kilka sztuk
- Zielone oliwki – 8 sztuk
- Awokado – 1/2 sztuki
Sos:
– oliwa z oliwek – 1 łyżka
– sok z limonki – 1 łyżeczka
– szczypta pieprzu i soli
– zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki
Dodatek:
▪️ do wyboru: pieczywo razowe / bagietka pełnoziarnista / bułka grahamka
Sposób przygotowania:
- Pokrój warzywa. Na talerz rozłóż wszystkie składniki.
- Polej sałatkę sosem.
- Zjedz z pieczywem (ja lubię w formie grzanek).