Insulinooporność jest coraz powszechniejszym zaburzeniem, które ma istotny wpływ na nasze samopoczucie, problemy z płodnością oraz może prowadzić do nadmiernego przyrostu masy ciała. Z tego powodu stała się ona popularnym tematem w dziedzinie dietetyki w ostatnich latach.

Ale czym dokładnie jest insulinooporność?

Insulinooporność to stan, w którym komórki naszego organizmu stają się mniej wrażliwe na insulinę, mimo że jej poziom we krwi jest prawidłowy lub nawet podwyższony. Można to porównać do zamka i klucza, gdzie insulinę możemy uznać za klucz, a receptory insuliny za zamek. Jeśli z jakiś powodów nasz zamek nie działa poprawnie, nie możemy go otworzyć za pomocą klucza, czyli insuliny.

PRZYCZYNY INSULINOOPORNOŚCI

Na powstawanie insulinooporności wpływ ma:

  • nieodpowiedni dobór produktów spożywczych: wysoko przetworzone produkty, regularnie spożywany fast food, produkty z dużą zawartością cukru, słodzone napoje, tłuszcze pochodzące głównie ze źródeł zwierzęcych, 
  • brak lub niska aktywność fizyczna,
  • dodatni bilans kaloryczny,
  • duża ilość tkanki tłuszczowej trzewnej, 
  • nadmierna masa ciała, 
  • predyspozycje genetyczne,
  • przewlekły stan zapalny.

Wszystkie wymienione przyczyny mogą skutkować wystąpieniem objawów wskazujących na zaburzenia w gospodarce glukozowo-insulinowej.

Często insulinooporność współwystępuje z:

  • Hipercholesterolemią i hipertriglicerydemią
  • Otyłością brzuszną
  • Nadciśnieniem tętniczym
  • Obturacyjnym bezdechem sennym
  • Zespołem policystycznych jajników
  • Przewagą estrogenową
  • Niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby
woman eating chocolate

Na jakie objawy powinnaś zwrócić uwagę?

  • silna ochota na coś słodkiego po posiłku,
  • problem ze zredukowaniem masy ciała mimo stosowanej diety, 
  • pogorszenie nastroju, drażliwość,
  • wilczy apetyt,
  • trądzik,
  • bóle głowy,
  • przewlekłe zmęczenie niezależnie od pory dnia, nawet budzenie się już zmęczonym,
  • senność po posiłkach, 
  • problemy z koncentracją, 
  • rogowacenie ciemne pojawiające się w szczególności w pachwinach i na szyi 

Badania 

Jeśli zaobserwowałaś opisywane powyżej niepokojące objawy, to teraz czas na wykonanie odpowiednich badań.

KROK 1:

Wykonaj badanie glukozy i insuliny na czczo z krwi. 

a następnie wyliczenie HOMA-IR,

Analiza badań:

Optymalna wartość HOMA-IR wynosi 1,0. Jeśli wskaźnik jest równy lub przekracza 2,5, wówczas możemy stwierdzić obecność insulinooporności.

  • Norma laboratoryjna insuliny: 2,6 – 24,9 μIU/ml (normy mogą być różne w zależności od laboratoriów).
  • Norma funkcjonalna: 10 μIU/ml. Wynik powyżej wskazuje na zaburzenia w gospodarce insulinowej.
  • Jeśli chodzi o poziom glukozy, prawidłowy zakres laboratoryjny wynosi zazwyczaj 75-99 mg/dl. Jeśli zauważysz odchylenia od normy, warto skonsultować się z lekarzem diabetologiem lub endokrynologiem. 
  • Jeżeli wynik badania na czczo jest nieprawidłowy, lekarz może zalecić przeprowadzenie testu obciążenia glukozą (krzywej glukozowej) oraz testu insuliny. Te badania pozwalają ocenić, czy występuje hiperinsulinemia, hipoglikemia lub nawet stan przedcukrzycowy.

KROK 2:

Pozostałe badania:

Jeśli nie robiłaś dawno badań profilaktycznych (btw. Insulinooporność często idzie w parze z innymi zaburzeniami) wówczas warto rozważyć wykonanie poniższych badań: 

  • hemoglobina glikowana – pokazuje średnie stężenie glukozy z ostatnich 3 miesięcy,
  • witamina D – żeby wykluczyć niedobór, a w razie potrzeby zwiększyć dawkę dla jego uzupełnienia,
  • pełny lipidogram (cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy),
  • decyzją lekarza: krzywa glukozowa oraz krzywa insulinowa (do badania potrzebne jest skierowanie)
  • ALT i AST,
  • TSH, ft3, ft4, 
  • badania hormonalne pomagające zdiagnozować PCOS. 

Czy insulinooporność można wyleczyć?

Istnieje kilka przyczyn, które mogą prowadzić do wystąpienia insulinooporności. Czasami jest ona uwarunkowana genetycznie, jednak większość przypadków wynika z niezdrowego stylu życia. 

Insulinooporność wywołana przez niezdrowy tryb życia często można cofnąć poprzez TRWAŁE zmiany nawyków żywieniowych oraz zwiększenie aktywności fizycznej.

Odpowiednia dietoterapia, uzupełnienie niedoborów i wsparcie organizmu są kluczowe w walce z insulinoopornością. Stan ten jest w pełni odwracalny i nie wymaga rewolucji w codziennym życiu, lecz jedynie prostych zmian, które można wprowadzić.

Sprawdź jadłospisy z niskim indeksem glikemicznym przeznaczone dla osób z insulinoopornością:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *