Nie masz pomysłów, jak urozmaicić swoje kanapki? Szukasz prostych i szybkich w przygotowaniu alternatyw? Przygotowałam dla Ciebie 4 pomysły na zdrowe, pyszne i aromatyczne pasty, które również możesz użyć jako dipy do domowych pełnoziarnistych krakersów (przepis poniżej), tortilli, jak i innych przekąsek.
Pasta serowa:
- ser gorgonzola – 100g
- rukola – 2 garście
- jogurt grecki – 2 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- orzechy włoskie – 5 sztuk
- sól, pieprz
Pasta łososiowa ze szczypiorkiem:
- łosoś wędzony – 100g
- serek śmietankowy – 1 opakowanie
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- szczypiorek (posiekany) – 2 łyżeczki
- sól, pieprz
Pasta z suszonych pomidorów – moja ulubiona!
- suszone pomidory (w oleju) – słoik
- oliwa z oliwek – 4 łyżki (lub olej ze słoiczka)
- nasiona słonecznika – 2 łyżki
- bazylia (świeża) – garść
- czosnek – 1 ząbek
- sól, pieprz
- opcjonalnie – chili
/ jogurt naturalny (jeśli chcesz, aby był bardziej kremowy)
Pasta wege z fasoli:
- fasola biała – puszka
- oliwa z oliwek – 4-5łyżek
- sól, pieprz
- opcjonalnie: sok z cytryny – 1 łyżeczka
Domowe krakersy pełnoziarniste z sezamem i czarnuszką
Składniki:
- mąka pełnoziarnista – 2 szklanki
- woda – 150 ml
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- sól – według preferencji
- oregano – opcjonalnie
Do posypania:
- biały sezam
- czarnuszka
Przygotowanie:
Przesiej mąkę. Dodaj przyprawy. Wymieszaj z wodą z oliwą. Zagnieć ciasto. Jeśli jest za mokre – dodaj więcej mąki, jeśli za suche – więcej wody. Oprósz stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto. Posyp sezamem i czarnuszką – dociskając do ciasta. Wykrój kwadraciki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i piecz w 220 stopniach. Piecz około 5-7 minut w zależności od tego, czy wolisz mniej bądź bardziej upieczone krakersy. Podawaj z domowymi dipami.
Smacznego!