Podwójnie czekoladowy omlet z twarożkiem i wiśniami na gorąco!
Przepis jest o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Zatem odpowiedni również dla osób z IO, PCOS, Hashimoto, niedoczynnością tarczycy.
Składniki:
OMLET:
- mąka pełnoziarnista – 4 łyżki
- jajko – 2 sztuki
- kakao – 1 płaska łyżka
- mleko (u mnie owsiane) – 50 ml
- sól – szczypta
- cynamon – 3 szczypty
- erytrytol – według uznania
- + gorzka czekolada – 2 kostki
WIŚNIE:
▫️wiśnie (mrożone) – 2 garści
▫️budyń (np.waniliowy) – 1 łyżka
▫️woda (do rozpuszczenia budyniu)
▫️erytrytol-według uznania
TWAROŻEK:
▫️twaróg półtłusty – 1/2 kostki
▫️jogurt naturalny – 2 łyżki
▫️cynamon – 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
1. Białko oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywno. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
2. Na uprzednio rozgrzaną patelnię wylej masę, posyp pokruszoną gorzką czekoladą i piecz pod przykryciem.
3. W międzyczasie przygotuj twarożek. Wymieszaj wszystkie składniki i rozdrobnij widelcem (możesz również zblendować).
4. Do rondelka wrzuć wiśnie. Zalej odrobiną wody. Budyń rozmieszaj z zimną wodą i dodaj do wiśni oraz erytrytol. Rozdrobnij wiśnie i odczekaj aż wszystko zgęstnieje.
5. Gotowego omleta posmaruj twarożkiem i udekoruj wiśniami. Gotowe! ????
Jeśli chcesz , aby omlet był bardziej wilgotny w środku, możesz dodać startą cukinię ????
Smacznego! ❤️