Propozycja na sycące śniadanie – mocno wyrazista jajecznica, a to za sprawą dodatku pora. Jest to dobra alternatywa dla cebuli lub szczypiorku.
Osobiście po raz pierwszy wypróbowałam połączenia pieczarek z porem i te połączenie bardzo przypadło do gustu!
Jajecznica z porem, pieczarkami z pieczywem żytnim i warzywami
Składniki:
– jajka – 5 jajek
– pieczarki – 7 sztuk
– por – kawałek
– kurkuma
– sól i pieprz – szczypta
– olej rzepakowy – 1 łyżka
+ DODATKI:
– pomidor
– grzanki
– orzechy włoskie
– kiełki rzodkiewki
Sposób przygotowania:
- Umyj warzywa.
- Pokrój pieczarki i pora na plasterki.
- Rozgrzej na patelni olej.
- Wrzuć pieczarki i pora na patelnię. Podduś z odrobiną wody.
- W międzyczasie roztrzep jajka.
- Dodaj kurkumę, szczyptę soli i pieprzu.
- Kiedy pieczarki i por będzie już gotowy, dodaj jajka. Kiedy jajka będą już ścięte, przełóż na talerz.
- Dołącz swoje ulubione dodatki, np: grzanki, pomidor, kiełki rzodkiewki, orzechy włoskie.