Propozycja na sycące śniadanie – mocno wyrazista jajecznica, a to za sprawą dodatku pora. Jest to dobra alternatywa dla cebuli lub szczypiorku.

Osobiście po raz pierwszy wypróbowałam połączenia pieczarek z porem i te połączenie bardzo przypadło do gustu!


Jajecznica z porem, pieczarkami z pieczywem żytnim i warzywami

Składniki:

– jajka – 5 jajek
– pieczarki – 7 sztuk
– por – kawałek
– kurkuma
– sól i pieprz – szczypta
– olej rzepakowy – 1 łyżka
+ DODATKI:
– pomidor
– grzanki
– orzechy włoskie
– kiełki rzodkiewki

Sposób przygotowania:

  1. Umyj warzywa.
  2. Pokrój pieczarki i pora na plasterki.
  3. Rozgrzej na patelni olej.
  4. Wrzuć pieczarki i pora na patelnię. Podduś z odrobiną wody.
  5. W międzyczasie roztrzep jajka.
  6. Dodaj kurkumę, szczyptę soli i pieprzu.
  7. Kiedy pieczarki i por będzie już gotowy, dodaj jajka. Kiedy jajka będą już ścięte, przełóż na talerz.
  8. Dołącz swoje ulubione dodatki, np: grzanki, pomidor, kiełki rzodkiewki, orzechy włoskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *