
Przed Wami jesienny FoodBook, a właściwie posiłki, które jem w ciągu dnia. Zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu dania. Mam nadzieję, że staną się dla Was kulinarną inspiracją!
Po przebudzeniu zawsze sięgam po szklankę wody, a następnie po siemię lniane (codziennie z rana mielę siemię w młynku).
Między posiłkami wypijam hektolitry wody oraz… kawy (3-4 filiżanki dziennie). Nigdy jednak nie sięgam kawy w trakcie posiłku, ani tuż po jego spożyciu. Dlaczego? Otóż kawa hamuje wchłanianie żelaza (nawet o 24-73%!!!), ale można temu zapobiec dzięki temu zabiegowi, o którym wcześniej wspomniałam.
JESIENNY FOODBOOK
I śniadanie

Kanapki z hummusem i warzywami
- chleb razowy – 3 kromki (po 35g)
- hummus klasyczny – 2 łyżeczki (30g)
- kiełki brokuła (mogą być inne) – dowolna ilość
- rzodkiewka – 3 rzodkiewki
- ogórek – 1/3 sztuki
- natka pietruszki – kilka listków
Przygotowanie:
Posmaruj kromki chleba hummusem. Udekoruj kiełkami brokuła oraz pozostałymi warzywami.
Do śniadania: zielona herbatka
II śniadanie

Pumpkin pie smoothie
- dynia (puree) – 1 szklanka
- banan (mrożony) – 1 sztuka
- masło orzechowe – 1 łyżeczka
- mleko sojowe – 200 ml
- mleko kokosowe – 2 łyżki
- cynamon – ilość dowolna
- migdały (słupki) – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Upieczoną dynię ostudź. Wszystkie składniki zblenduj i przelej do szklanki. Na koniec możesz udekorować podprażonymi orzechami (u mnie migdały).
Obiad

Obiad
Sałatka z grillowanym tofu, cukinią i ryżem
- roszponka – 3 garści
- kiełki jarmużu – 1 garść
- pomidor – 1/2 sztuki
- papryka czerwona – 1/2 sztuki
- papryka jalapeno – 1 sztuka
- cukinia – 1/3 sztuki
- tofu wędzone – 1/2 sztuki
- sos barbecue – 1 łyżeczka
- czarne oliwki – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- przyprawy – pieprz cytrynowy, pieprz czarny, sól, oregano, bazylia
- ryż brązowy – 1/2 woreczka
Przygotowanie:
Pokrój tofu (w plastry lub w kostkę). Wymieszaj z sosem barbecue i świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na 10-15 minut do lodówki. W międzyczasie ugotuj ryż i przygotuj sałatkę. Pokrój wszystkie warzywa. Wymieszaj z oliwą i przyprawami. Następnie rozgrzej patelnię grillową (lub opiekacz) i połóż na niej tofu oraz cukinię. Grilluj do momentu, aż tofu nabierze złotego koloru. Przełóż sałatkę do miseczki, ryż oraz grillowane tofu i cukinię.
Kolacja

Cynamonowe placuszki z brzoskwinią i bananem
- mąka pełnoziarnista – 4 łyżki
- mleko roślinne (lub krowie) – 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- jajko – 1 sztuka
- kakao – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżeczka
- erytrytol – 1 łyżeczka
Dodatki:
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- masło orzechowe – 1 łyżeczka
- maliny – 1 łyżka
- brzoskwinia – 1/2 sztuki
- banan – 1/2 sztuki
Wartość energetyczna: 1814 kcal
Białko: 74g
Tłuszcze: 72g
Węglowodany: 212,9g
Błonnik: 43g