Warto mieć zapas jedzenia w swojej kuchni. Przyda się on między innymi w chwilach kryzysu, kiedy mamy pustą lodówkę lub nawet wtedy, kiedy wpadną do nas niezapowiedziani goście.
Dzięki przemyślanym zakupom oszczędzimy czas, nie będziemy musieli chodzić co chwilę po zakupy, a tym samym będzie to dla nas oszczędność pieniędzy. Jednak zanim to zrobicie przemyślcie własne zapotrzebowanie i możliwości związane z przechowywaniem.
Gdzie przechowywać żywność?
Dobrą opcją będzie z pewnością lodówka, jak i zamrażarka, ale nie najlepszą. Dlaczego? Kiedy zabraknie prądu (zakładając, że nastąpi czarny scenariusz), przestaną one działać i stracimy całą żywność, a tego chcemy uniknąć.
Odnosząc się do przechowywania żywości w lodówce – warto nauczyć się, gdzie kłaść poszczególne typy jedzenia, ze względu na to, że panuje w niej kilka różnych temperatur.
Produkty suche
Główną część zapasów powinny stanowić produkty suche. Najlepiej, aby były one przechowywane je z dala od miejsc wilgotnych oraz tan gdzie mogą być narażone na zniszczenie. Odpowiednim miejscem będą szafki, czy domowa spiżarka. Wracając z zakupów warto od razu przesypać suche produkty do pojemników do przechowywania żywności (szczelnie zamykanych!/najlepiej szklanych). Dzięki czemu zabezpieczymy swoją żywność między innymi przed pojawieniem się szkodników.
Długość przechowywania produktów suchych:
- kasza manna – 5 miesięcy, jęczmienna pęczak – 10 miesięcy, gryczana – 10 miesięcy,
- płatki owsiane – 4-6 miesięcy,
- mąka pszenna jasna (typ 450, 500, 550, 750) – 5 miesięcy, pszenna ciemna (typ 1400, 1850, 2000) – 3 miesiące, żytnia – 4 miesiące.
Oleje
Oleje mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet do 12 miesięcy. Natomiast po otwarciu, należy przechowywać je w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła, najlepiej w lodówce.
Lista zakupów:
- Produkty suche: ryż (brązowy) , makaron (pełnoziarnisty), kasze (gryczana, jaglana, pęczak), amarantus, komosa ryżowa, mąki (pszenna, graham, owsiana, żytnia), płatki (owsiane, ryżowe, jaglane),
- Jajka,
- Pomidory w puszce, passata pomidorowa, koncentrat pomidorowy,
- Oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy),
- Mrożonki – warzywa i owoce (nie obawiajcie się strat wartości odżywczych – są one minimalne, nawet po kilku miesiącach), mięso,
- Orzechy, pestki, nasiona,
- Zioła i przyprawy,
- Ciecierzyca w zalewie, strączki (suche/w puszce – fasola, soczewica,groch),
- Suszone pomidory w słoiku,
- Masło orzechowe,
- Mleko kokosowe,
- Miód,
- Domowe dżemy, konfitury,
- Kiszonki.
Świetnym pomysłem jest przechowywanie w zamrażarce bulionu – do wykorzystania podczas przygotowywania zup.
Z powyżej podanych produktów możecie zrobić, m.in:
- szakszukę, omleta jajecznego/owsianego, frittatę, pulpeciki, kotleciki, hummus, zupę, leczo, chili con carne, ciasteczka owsiane, smoothie, koktajle – i wiele innych dań na śniadania, obiad czy kolację! 🙂
Dajcie znać w komentarzu, co jest w Waszej kuchni takim must have? 🙂