Warto mieć zapas jedzenia w swojej kuchni. Przyda się on między innymi w chwilach kryzysu, kiedy mamy pustą lodówkę lub nawet wtedy, kiedy wpadną do nas niezapowiedziani goście.

Dzięki przemyślanym zakupom oszczędzimy czas, nie będziemy musieli chodzić co chwilę po zakupy, a tym samym będzie to dla nas oszczędność pieniędzy. Jednak zanim to zrobicie przemyślcie własne zapotrzebowanie i możliwości związane z przechowywaniem.


Gdzie przechowywać żywność?

Dobrą opcją będzie z pewnością lodówka, jak i zamrażarka, ale nie najlepszą. Dlaczego? Kiedy zabraknie prądu (zakładając, że nastąpi czarny scenariusz), przestaną one działać i stracimy całą żywność, a tego chcemy uniknąć.

Odnosząc się do przechowywania żywości w lodówce – warto nauczyć się, gdzie kłaść poszczególne typy jedzenia, ze względu na to, że panuje w niej kilka różnych temperatur.

Pantry Organization For A Healthy New Year | Mrs. Meyer's | Pantry  organisation, Home organization, Kitchen organization
pinterest.com
Produkty suche

Główną część zapasów powinny stanowić produkty suche. Najlepiej, aby były one przechowywane je z dala od miejsc wilgotnych oraz tan gdzie mogą być narażone na zniszczenie. Odpowiednim miejscem będą szafki, czy domowa spiżarka. Wracając z zakupów warto od razu przesypać suche produkty do pojemników do przechowywania żywności (szczelnie zamykanych!/najlepiej szklanych). Dzięki czemu zabezpieczymy swoją żywność między innymi przed pojawieniem się szkodników.

Długość przechowywania produktów suchych:
  • kasza manna – 5 miesięcy, jęczmienna pęczak – 10 miesięcy, gryczana – 10 miesięcy,
  • płatki owsiane – 4-6 miesięcy,
  • mąka pszenna jasna (typ 450, 500, 550, 750) – 5 miesięcy, pszenna ciemna (typ 1400, 1850, 2000) – 3 miesiące, żytnia – 4 miesiące.
Oleje

Oleje mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet do 12 miesięcy. Natomiast po otwarciu, należy przechowywać je w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła, najlepiej w lodówce.


Image about veggies in Grocery by Polina on We Heart It
pinterest.com
Lista zakupów:
  • Produkty suche: ryż (brązowy) , makaron (pełnoziarnisty), kasze (gryczana, jaglana, pęczak), amarantus, komosa ryżowa, mąki (pszenna, graham, owsiana, żytnia), płatki (owsiane, ryżowe, jaglane),
  • Jajka,
  • Pomidory w puszce, passata pomidorowa, koncentrat pomidorowy,
  • Oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy),
  • Mrożonki – warzywa i owoce (nie obawiajcie się strat wartości odżywczych – są one minimalne, nawet po kilku miesiącach), mięso,
  • Orzechy, pestki, nasiona,
  • Zioła i przyprawy,
  • Ciecierzyca w zalewie, strączki (suche/w puszce – fasola, soczewica,groch),
  • Suszone pomidory w słoiku,
  • Masło orzechowe,
  • Mleko kokosowe,
  • Miód,
  • Domowe dżemy, konfitury,
  • Kiszonki.

Świetnym pomysłem jest przechowywanie w zamrażarce bulionu – do wykorzystania podczas przygotowywania zup.

Z powyżej podanych produktów możecie zrobić, m.in:

  • szakszukę, omleta jajecznego/owsianego, frittatę, pulpeciki, kotleciki, hummus, zupę, leczo, chili con carne, ciasteczka owsiane, smoothie, koktajle – i wiele innych dań na śniadania, obiad czy kolację! 🙂

Dajcie znać w komentarzu, co jest w Waszej kuchni takim must have? 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *