unplash.com

JADŁOSPIS KLASYCZNY 1800 kcal

Śniadanie I

Owsianka a’la bounty z borówkami i chipsami kokosowymi

Składniki:

  • płatki owsiane górskie – 5 łyżek (50g)
  • wiórki kokosowe – 2 łyżeczki (12g)
  • mleko 1,5% – 5 łyżek (50ml)
  • czekolada gorzka – 2 kostki (20g)
  • borówki – garść
  • płatki (chipsy) kokosowe – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć płatki owsiane do rondelka. Zalej wodą nieco ponad ich poziom. Chwilę podgotuj.
  2. Dodaj mleko, wiórki kokosowe, wymieszaj i przełóż do miski.
  3. Udekoruj posiekaną gorzką czekoladą, borówkami i płatkami kokosowymi.

Śniadanie II

Kremowy koktajl z malinami z nutą mięty

Składniki:

  • mleko spożywcze 1,5 % – szklanka (250ml)
  • awokado – 1/2 sztuki
  • banan – 1/2 sztuki
  • malina – garść
  • mięta – 2 listki

Sposób przygotowania:

  1. Umyj maliny.
  2. Obierz awokado i banana. Pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Wrzuć wszystkie składniki do blendera.
  4. Zmiksuj i przelej do szklanki.

Obiad

Penne w sosie serowym ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki (na 2 porcje):

  • pierś z kurczaka – 200g
  • szpinak – 200g
  • cebula – 1 średnia sztuka
  • ser cheddar (lub ser lazur) – 1/2 szklanki startego sera
  • masło – 1 łyżka
  • jogurt naturalny – 5 łyżek
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • sól, pieprz – według uznania
  • papryka słodka, gałka muszkatałowa – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pierś z kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
  2. Odstaw do lodówki na 10-15 minut.
  3. Umyj szpinak. Posiekaj liście w paski.
  4. Cebulę pokrój w piórka.
  5. Kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy.
  6. Smaż ok. 10-15 minut, aż się odrobinę zrumieni.
  7. Przełóż do miseczki obok. Na pozostałym tłuszczu zeszklij pokrojoną cebulę i dodaj szpinak, aby zmiękł.
  8. Przygotuj sos.
  9. Ugotuj makaron al dente. Do szpinaku na patelni dodaj wcześniej usmażonego kurczaka, dodaj sos z rondelka i całość pomieszaj.
  10. Trzymaj jeszcze kilka minut aby całość się połączyła i pozostaw ciepłe.
  11. Przełóż na patelnię do kurczaka z szpinakiem. Dokładnie wymieszaj.
  12. Podaj od razu na talerzu. Opcjonalnie: możesz przyozdobić danie bazylią.

SOS:
Do małego rondelka włóż łyżkę masła aby się rozpuściło. Dodaj jogurt naturalny i jak całość zrobi się ciepła dodaj ser do sosu. Całość mieszając doprowadź do rozpuszczenia się sera. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli sos zrobi się za gęsty dolej odrobinę mleka aby całość była lejąca się.


Kolacja

Wrap z łososiem wędzonym, warzywami i sosem czosnkowo-koperkowym

Składniki:

  • tortilla pełnoziarnista – 1 sztuka
  • łosoś wędzony – 3 plastry
  • szpinak – 2 garści
  • papryka czerwona – 1/2 sztuki
  • ogórek – 1/2 sztuki
  • jogurt grecki – 3 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek (lub czosnek granulowany)
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • koper – 1/2 łyżeczki
  • pomidorki koktajlowe – kilka sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i koperkiem.
  2. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  3. Posmaruj tortillę sosem czosnkowym, połóż plastry łososia i uprzednio pokrojone warzywa – ogórka i paprykę oraz szpinak.
  4. Całość zwiń i podpiecz w opiekaczu.
  5. Zjedz z pomidorkami koktajlowymi.

Wartości odżywcze:

  • Kaloryczność: 1823 kcal
  • Białko: 80,2 g
  • Tłuszcze: 75 g
  • Węglowodany: 197 g

vegetable dish in white ceramic bowl
unplash.com

JADŁOSPIS WEGE 1800 kcal

I Śniadanie

Pasta bezjajeczna ze szczypiorkiem z grahamką i warzywami

Składniki (na 3 porcje)

  • naturalne tofu – 180 g
  • majonez wegański – 3 łyżki
  • musztarda – 2 łyżeczki
  • syrop z agawy (lub miód) – 1/2 łyżeczki
  • czarna sól (Kala Namak) – 1/2 łyżeczki
  • kurkuma – szczypta
  • czarny pieprz – szczypta
  • szczypiorek – 1 łyżka
  • płatki drożdżowe – 1 łyżeczka
  • dodatki: grahamka (1 sztuka), rzodkiewki (3-4 sztuki), ogórek (1/3 sztuki), natka pietruszki (garść), olej lniany (1 łyżeczka), czarnuszka (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  1. W małej szklance wymieszaj majonez, musztardę, syrop z agawy, kurkumę, szczyptę pieprzu oraz czarną sól.
  2. Tofu pokrój na kilka mniejszych kawałków, dodaj majonez wymieszany z dodatkami i wszystko zmiksuj przy pomocy blendera na gładką pastę. Na sam koniec dodaj szczypiorek i delikatnie wmieszaj go łyżką.
  3. Przekrój na pół grahamkę. Posmaruj pastą (resztę pasty przechowuj do 3 dni), na wierzch rzuć posiekaną natkę pietruszki (lub rukolą lub kiełkami buraka). Zjedz z pokrojonym w plastry ogórkiem i rzodkiewkami uprzednio skropionymi olejem lnianym oraz posypanymi czarnuszką.

Przepis pochodzi od: jadlonomia.com


II Śniadanie

Jagodowe smoothie bowl z morelą i nasionami chia

Składniki:

  • jagody – 1 szklanka
  • banan (mrożony) – 1 sztuka
  • mleko ryżowe – 1 szklanka
  • białko wegańskie z grochu – 1 miarka
  • dodatki: morela (2 sztuki) [lub brzoskwinia], nasiona chia (1 łyżeczka), orzechy włoskie (4 sztuki)

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej obierz banana i włóż go do zamrażarki.
  2. Umieść wszystkie składniki w blenderze i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji .
  3. Przełóż smoothie do miseczki.
  4. Udekoruj pokrojoną morelą i nasionami chia.

Obiad

Zielone tajskie curry z pieczonym kalafiorem i ryżem jaśminowym

Składniki (na 2 porcje):

  • kalafior – 1/2 sztuki
  • marchew – 1 sztuka
  • zielona pasta curry – 1 łyżka
  • mleko kokosowe – 400 ml
  • kaffir – 5 liści
  • imbir (starty) – 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • limonka (sok) – 1/2 sztuki
  • sos rybny – 2 łyżki
  • cukier brązowy – 1 łyżeczka
  • kolendra – według uznania
  • ciecierzyca – 200 g
  • ryż jaśminowy – 100 g

Sposób przygotowania:

1. Cząstki kalafiora i marchewkę opiecz krótko w piekarniku (200 stopni, grill lub grzałka góra, max. 15 minut – warzywa muszą być wciąż odrobinę twarde w środku!).

2. Na woku (lub dużej patelni lub w garnku) rozgrzej olej i podsmaż na nim krótko pastę curry i imbir – aż poczujesz intensywne aromaty.

3. Nie zmniejszając ognia wlej na woka mleko kokosowe i wymieszaj z pastą, aż się rozprowadzi.. Wrzuć liście limonki, kaffir i zmniejsz odrobinę ogień (7/10) – żeby płyn się delikatnie gotował. Gotuj około 5 minut, aż trochę zgęstnieje.

4. Dorzuć kalafiora i marchewkę oraz ciecierzycę – jeśli Twoim zdaniem wciąż są zbyt twarde, gotuj je kilka chwil do miękkości.

5. Wyłącz, dopraw curry sokiem z limonki, cukrem, sosem rybnym, wymieszaj i zdejmij z ognia. Podawaj z ryżem, posypane świeżą kolendrą.

Przepis pochodzi od: glodnyswiata.pl


Kolacja

Wegańskie ziemniaczane placuszki z wege tzatzikami

Składniki (na 2 porcje):

  • ziemniaki – 5 sztuk
  • biała cebula – 1/2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • mąka z ciecierzycy – 4 łyżki
  • otręby – 1 łyżka
  • sól, pieprz, oregano – szczypta
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

Wegańskie tzatziki (na 2 porcje):

  • ogórek – 1/2 sztuki
  • czosnek – 1 ząbek
  • jogurt sojowy – 1/2 sztuki (125 g)
  • oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
  • sól, pieprz – wedle uznania
  • koperek – 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

PLACUSZKI

1. Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzyj na grubszych oczkach tarki lub pół na pół z tarką o mniejszych oczkach. Dodaj mąkę z ciecierzycy, sól i pieprz oraz opcjonalnie dodatkowe składniki. Wszystko porządnie wymieszaj, a nawet wyrób ręką.
2. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj masę na placki. Kolejno rozciągnij je lekko, aby były bardziej płaskie i smaż, aż zaczną się rumienić od spodu i będą odchodzić od patelni. Powtórz to samo odwracając je na drugą stronę za pomocą szpatułki.
3. Usmażone placki przełóż na ręcznik papierowy.

Wege tzatziki:

  1. Obierz ogórka, Przekrój na pół i przy pomocy łyżeczki wyjmij galaretowate wnętrze z pestkami. Tak przygotowane ogórki zetrzyj na grubych oczkach tarki do miski, dodaj sól i wymieszaj.
  2. Zetrzyj czosnek na drobnych oczkach, włóż do szklanki, dodaj sok z cytryny oraz sól.
  3. Wymieszaj i odstaw na 12 minut. Po upływie tego czasu ogórki porządnie odciśnij w ściereczce – powinny być prawie suche, a soku powinno zebrać się naprawdę sporo. Odciśnięte ogórki włóż z powrotem do miski.
  4. Posiekaj koperek i dodaj do ogórków razem z jogurtem oraz czosnkiem namoczonym w soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
  5. Przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy z oliwek oraz oprósz czarnym pieprzem.

Przepis na placki pochodzi od: ervegan.com


Wartości odżywcze:

Kcal: 1807 kcal

Białko: 76 g

Tłuszcze: 65 g

Węglowodany: 259 g


brown bread on white ceramic plate
unplash.com

JADŁOSPIS O NISKIM IG 1800 kcal

Śniadanie I

Pełnoziarnisty bajgiel z jajkiem sadzonym i ogórkowym serkiem twarogowym

Składniki:

  • pełnoziarnisty bajgiel – 1 sztuka
  • jajko – 1 sztuka
  • serek twarogowy Almette – 2 łyżki
  • ogórek – 1/3 sztuki
  • rukola – garść
  • kiełki rzodkiewki – 2 garści
  • koperek – 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz – szczypta
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • dodatek: pomidorki koktajlowe – garść

Sposób przygototowania:

  1. Rozkrój bajgla na pół i delikatnie grilluj od wewnętrznej strony.
  2. Pokrój ogórka na malutkie kawałki. Wymieszaj serek twarogowy z ogórkiem i koperkiem.
  3. Posmaruj połówki bajgla serkiem.
  4. W międzyczasie usmaż jajko sadzone. Na jedną połówkę połóż po kolei: rukolę, jajko, kiełki oraz drugą połówkę bajgla.
  5. Zjedz bajgla w towarzystwie pomidorków koktajlowych.

Śniadanie II

Malinowy jogurt z orzechową granolą z borówkami

Składniki:

  • jogurt naturalny – 150 g
  • domowa granola orzechowa -4 łyżki
  • maliny – 2 garści
  • borówki – 1 garść
  • erytrytol (lub ksylitol) – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj jogurt naturalny z erytrytolem, cynamonem i malinami.
  2. Przełóż do miseczki lub szklanego słoiczka.
  3. Udekoruj granolą oraz borówkami.

Obiad

Cytrynowy kurczak z letnimi warzywami w pomidorach z kaszą pęczak

Składniki (na 2 porcje):

  • pierś z kurczaka – 300 g
  • kasza pęczak – 100 g
  • natka pietruszki – garść

MARYNATA DO KURCZAKA:

  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 3 łyżeczki
  • skórka z cytryny – 1/2 łyżeczki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól, pieprz – wedle uznania
  • tymianek (świeży) – 1 płaska łyżeczka

LETNIE WARZYWA W POMIDORACH:

  • cukinia – 1 średnia sztuka
  • czerwona cebula – 1 sztuka
  • bakłażan – 1 mała sztuka
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • pomidor – 2 sztuki
  • pomidory krojone – 1/2 puszki
  • czosnek – 1 ząbek
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • erytrytol – 1 łyżeczka
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

PIERŚ Z KURCZAKA:

  1. Pierś z kurczaka lekko potłucz w grubszej części, tak aby cała pierś była podobnej grubości.
  2. Wymieszaj składniki marynaty, natrzyj nim mięso. Odstaw do marynowania, na minimum 15-30 minut, a najlepiej przez noc.
  3. Piecz w 175 °C / gaz 3/4 (opcja góra-dół) ok. 22 minuty (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i wielkości mięsa).
  4. Mięso odstaw na ok. 5 minut, następnie pokrój na plastry i podaj z sosem, który zebrał się na dnie naczynia.

WARZYWA:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj szerokie naczynie do zapiekania.
  2. Ułóż uprzednio pokrojone warzywa w naczyniu, polej olejem, dopraw przyprawami, dokładnie wymieszaj i włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
  3. Po wyjęciu z piekarnika wyciśnij upieczony czosnek z łupinek i wmieszaj do warzyw.
  4. W małym rondelku umieść krojone pomidory z puszki, doprowadź do wrzenia, dopraw erytrytolem, solą i pieprzem do smaku i chwilę pogotuj. Następnie wmieszaj sos do upieczonych warzyw i posyp pietruszką.

Kurczaka podaj z uprzednio ugotowaną kaszą pęczak, letnimi warzywami z sosem pomidorowym.


Kolacja

Sałatka z cieciorką, pomidorkami i serem feta

Składniki:

  • ciecierzyca – 6 łyżek
  • pomidorki koktajlowe – 2 garści
  • ogórek – 1/3 sztuki
  • czarne oliwki – 2 łyżeczki
  • ser feta – 2 paski (20g)
  • natka pietruszki, bazylia – garść
  • mix sałat – 2 garści
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • sól, pieprz, bazylia – wedle uznania
  • dodatek: chleb razowy – dwie kromki

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka i ser feta pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe oraz oliwki na połówki.
  2. Ciecierzycę odsącz z wody, przełóż do miski.
  3. Dodaj przygotowane warzywa, mix sałat i ser feta.
  4. Sałatkę polej oliwą i octem balsamicznym.
  5. Dopraw solą, pieprzem i posyp posiekanymi ziołami, a następnie wymieszaj.
  6. Podaj z chlebem uprzednio podpieczonym w opiekaczu.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 1814 kcal

Białko: 88,6 g

Tłuszcze – 65,9 g

Węglowodany: 214,5 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *