Lemoniada kojarzy się z latem i… smakiem dzieciństwa! Zgodzisz się?
Pierwsza wersja lemoniady
Pierwsza wersja lemoniady składała się z cukru i samego soku z cytryny. Nazywana była wówczas qatarzimat. Z biegiem lat i rozwoju handlu światowego lemoniada dotarła do Europy. Kiedy stała się popularna we Włoszech, Włosi zaczęli ją urozmaicać poprzez dodatek różnego rodzaju ziół i owoców. I chwała im za to!
Lemoniady są doskonałe zwłaszcza na letnie upalne dni. Świetnie orzeźwiają! Dzisiaj przedstawię Ci kilka zdrowszych alternatyw dla takiego klasycznego cytrynowego napoju. Wypróbuj każdą z nich i daj znać, która przypadła Ci najbardziej do gustu!
Lemoniady są doskonałe zwłaszcza na letnie upalne dni. Świetnie orzeźwiają!
Kilka propozycji:
Dodatek ziół podkręci jeszcze bardziej smak lemoniady! Jeśli nie lubisz, takiego dodatku, to bez problemu możesz pominąć ten składnik.
Lemoniada arbuzowa z rozmarynem
Składniki:
- miąższ z arbuza – 250 g ( po wykrojeniu)
- limonka – 1 sztuka
- erytrytol – 1 łyżka
- woda – 250 ml
- rozmaryn – gałązka
- do podania (opcjonalnie): kostki lodu, plasterek limonki, kawałek arbuza i gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Obierz arbuza, pokrój na kawałki, a następnie zblenduj.
- Dodaj erytrytol (lub inne słodzidło: miód, ksylitol, syrop klonowy) oraz wyciśnięty sok z limonki, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj gałązkę rozmarynu* i ponownie dokładnie zblenduj.
- Przetrzyj przez sito.
- Dolej wody (w razie potrzeby możesz dolać więcej).
- Dodaj kostki lody.
- Lemoniadę możesz udekorować dodając do niej ww. dodatki.
* Ten etap możesz pominąć jeśli robisz lemoniadę bez dodatku rozmarynu.
Lemoniada truskawkowa z nutą bazylii
Składniki:
- truskawki – 1 szklanka
- woda – 250 ml
- cytryna – 1/2 sztuki
- ksylitol – 1 łyżeczka
- bazylia – 4-5 listków
- kostki lodu – według uznania
- dekoracja: bazylia, truskawki
Sposób przygotowania:
- Umyj truskawki i wytnij szypułki.
- Wyciśnij sok z cytryny
- Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj.
- Przelej do szklanki i ciesz się niepowtarzalnym smakiem!
Lemoniada malinowa z miętą
Składniki:
- maliny – szklanka (120g)
- erytrytol – 1 łyżeczka
- limonka – 1 sztuka
- mięta – 2-3 listki
- woda – 250 ml
- kostki lodu – według uznania
- dekoracja: kilka sztuk malin, świeża mięta, pomarańcza
Sposób przygotowania:
- Umyj maliny.
- Wyciśnij sok z limonki.
- Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj.
- Przelej do szklanki i udekoruj ww. dodatkami.
I na koniec dwie propozycje lemoniad z dodatkiem warzyw.
Lemoniada pietruszkowa
Składniki:
- natka pietruszki – 1 pęczek
- cytryna – 1/2 sztuki
- miód- 1 łyżeczka
- woda – 250 ml
- kostki lodu – według uznania
- dekoracja: skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
- Umyj natkę pietruszki i sparz cytryny.
- Wyciśnij sok z cytryny, a skórkę zetrzyj.
- Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj.
- Przetrzyj przez sito i przelej do szklanki.
- Dodaj skórkę z cytryny i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Lemoniada ogórkowa
Składniki:
- ogórek – 1/2 sztuki
- woda gazowana – 250 ml
- mięta – 2-3 listki
- cytryna – 1/2 sztuki
- miód – 1 łyżeczka
- imbir (opcjonalnie) – 1 mały kawałek
Sposób przygotowania:
- Umyj i pokrój w plasterki ogórka.
- Dodaj starty imbir oraz pozostałe składniki.
- Zalej wodą. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem możesz zblendować wszystko (jeśli chcesz – również przecedzić) albo podać od razu wraz z kostkami lodu.