unplash.com
unplash.com


Lemoniada kojarzy się z latem i… smakiem dzieciństwa! Zgodzisz się?

Pierwsza wersja lemoniady

Pierwsza wersja lemoniady składała się z cukru i samego soku z cytryny. Nazywana była wówczas qatarzimat. Z biegiem lat i rozwoju handlu światowego lemoniada dotarła do Europy. Kiedy stała się popularna we Włoszech, Włosi zaczęli ją urozmaicać poprzez dodatek różnego rodzaju ziół i owoców. I chwała im za to!

Lemoniady są doskonałe zwłaszcza na letnie upalne dni. Świetnie orzeźwiają! Dzisiaj przedstawię Ci kilka zdrowszych alternatyw dla takiego klasycznego cytrynowego napoju. Wypróbuj każdą z nich i daj znać, która przypadła Ci najbardziej do gustu!

Lemoniady są doskonałe zwłaszcza na letnie upalne dni. Świetnie orzeźwiają!

Kilka propozycji:

Dodatek ziół podkręci jeszcze bardziej smak lemoniady! Jeśli nie lubisz, takiego dodatku, to bez problemu możesz pominąć ten składnik.


Lemoniada arbuzowa z rozmarynem

zdjęcie: pinterest.com/plaidandpaleo
Składniki:
  • miąższ z arbuza – 250 g ( po wykrojeniu)
  • limonka – 1 sztuka
  • erytrytol – 1 łyżka
  • woda – 250 ml
  • rozmaryn – gałązka
  • do podania (opcjonalnie): kostki lodu, plasterek limonki, kawałek arbuza i gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania:
  1. Obierz arbuza, pokrój na kawałki, a następnie zblenduj.
  2. Dodaj erytrytol (lub inne słodzidło: miód, ksylitol, syrop klonowy) oraz wyciśnięty sok z limonki, dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj gałązkę rozmarynu* i ponownie dokładnie zblenduj.
  4. Przetrzyj przez sito.
  5. Dolej wody (w razie potrzeby możesz dolać więcej).
  6. Dodaj kostki lody.
  7. Lemoniadę możesz udekorować dodając do niej ww. dodatki.

* Ten etap możesz pominąć jeśli robisz lemoniadę bez dodatku rozmarynu.


Lemoniada truskawkowa z nutą bazylii

zdjęcie: pinterest.com/thewholecarrot

Składniki:

  • truskawki – 1 szklanka
  • woda – 250 ml
  • cytryna – 1/2 sztuki
  • ksylitol – 1 łyżeczka
  • bazylia – 4-5 listków
  • kostki lodu – według uznania
  • dekoracja: bazylia, truskawki

Sposób przygotowania:

  1. Umyj truskawki i wytnij szypułki.
  2. Wyciśnij sok z cytryny
  3. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj.
  4. Przelej do szklanki i ciesz się niepowtarzalnym smakiem!

Lemoniada malinowa z miętą

pinterest.com/deliciouslyyum

Składniki:

  • maliny – szklanka (120g)
  • erytrytol – 1 łyżeczka
  • limonka – 1 sztuka
  • mięta – 2-3 listki
  • woda – 250 ml
  • kostki lodu – według uznania
  • dekoracja: kilka sztuk malin, świeża mięta, pomarańcza

Sposób przygotowania:

  1. Umyj maliny.
  2. Wyciśnij sok z limonki.
  3. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj.
  4. Przelej do szklanki i udekoruj ww. dodatkami.

I na koniec dwie propozycje lemoniad z dodatkiem warzyw.


Lemoniada pietruszkowa

pinterest.com/hendersonra

Składniki:

  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • cytryna – 1/2 sztuki
  • miód- 1 łyżeczka
  • woda – 250 ml
  • kostki lodu – według uznania
  • dekoracja: skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Umyj natkę pietruszki i sparz cytryny.
  2. Wyciśnij sok z cytryny, a skórkę zetrzyj.
  3. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj.
  4. Przetrzyj przez sito i przelej do szklanki.
  5. Dodaj skórkę z cytryny i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Lemoniada ogórkowa

pinterest.com/kiyafries

Składniki:

  • ogórek – 1/2 sztuki
  • woda gazowana – 250 ml
  • mięta – 2-3 listki
  • cytryna – 1/2 sztuki
  • miód – 1 łyżeczka
  • imbir (opcjonalnie) – 1 mały kawałek

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i pokrój w plasterki ogórka.
  2. Dodaj starty imbir oraz pozostałe składniki.
  3. Zalej wodą. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Przed podaniem możesz zblendować wszystko (jeśli chcesz – również przecedzić) albo podać od razu wraz z kostkami lodu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *