Pełnoziarnisty Dutch Baby z nutą piernika

Pyszny pieczony omlet z nutą piernika! Posiłek sprawdzi się na takie leniwe śniadanko na słodko – także proponuję przygotować go w weekend lub jeśli masz czas w tygodniu ☺️

Ciekawostka – DUTCH baby to holenderski naleśnik, piecze się go na żaroodpornej patelni ✨

PRZEPIS

Składniki:

  • jajko – 2 sztuki
  • mąka owsiana – 1/2 szklanki
  • mleko owsiane – 1/2 szklanki
  • przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
  • erytrytol – 2 łyżeczki
  • truskawki – 150g
  • nasiona chia – 1 łyżeczka
  • erytrytol – 1 łyżeczka
  • woda
  • jogurt kokosowy – 2-3 łyżeczki
  • płatki migdałowe – 1 łyżeczka + masło – do posmarowania foremki

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki na omleta/naleśnika.
  2. Wysmaruj foremkę/naczynie żaroodporne/patelnie żaroodporną masełkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 1-2 minuty.
  3. Po tym czasie wlej ciasto i piecz przez około 15 minut.
  4. W tym czasie przygotuj mus truskawkowy. Truskawki wrzuć na patelnie (lub do rondelka), wlej odrobinę wody i podgrzewaj az do momentu kiedy truskawki będą miękkie.
  5. Szpatułką drewnianą nieco je rozdrobnij. Następnie dodaj erytrytol i nasiona chia. Odczekaj aż z musu zrobi się żel.
  6. Przełóż na upieczonego omleta.
  7. Dodaj kleks jogurtu. Posyp płatkami migdałowymi.

Gotowe! Smacznego! ❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *