Pełnoziarnisty Dutch Baby z nutą piernika
Pyszny pieczony omlet z nutą piernika! Posiłek sprawdzi się na takie leniwe śniadanko na słodko – także proponuję przygotować go w weekend lub jeśli masz czas w tygodniu
Ciekawostka – DUTCH baby to holenderski naleśnik, piecze się go na żaroodpornej patelni
PRZEPIS
Składniki:
- jajko – 2 sztuki
- mąka owsiana – 1/2 szklanki
- mleko owsiane – 1/2 szklanki
- przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
- erytrytol – 2 łyżeczki
- truskawki – 150g
- nasiona chia – 1 łyżeczka
- erytrytol – 1 łyżeczka
- woda
- jogurt kokosowy – 2-3 łyżeczki
- płatki migdałowe – 1 łyżeczka + masło – do posmarowania foremki
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj wszystkie składniki na omleta/naleśnika.
- Wysmaruj foremkę/naczynie żaroodporne/patelnie żaroodporną masełkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 1-2 minuty.
- Po tym czasie wlej ciasto i piecz przez około 15 minut.
- W tym czasie przygotuj mus truskawkowy. Truskawki wrzuć na patelnie (lub do rondelka), wlej odrobinę wody i podgrzewaj az do momentu kiedy truskawki będą miękkie.
- Szpatułką drewnianą nieco je rozdrobnij. Następnie dodaj erytrytol i nasiona chia. Odczekaj aż z musu zrobi się żel.
- Przełóż na upieczonego omleta.
- Dodaj kleks jogurtu. Posyp płatkami migdałowymi.
Gotowe! Smacznego!