woman in white tank top
unplash.com

Jesień

Sezon, w którym organizmowi i naszej skórze łatwo wypaść z rytmu – nie tylko ulega zmianie temperatura – również… zmieniają się nasze nawyki. Mniej chętniej sięgamy po wodę, jemy mniej owoców i warzyw z dużą zawartością wody, a to w połączeniu z wiatrem, niską temperaturą powietrza, grzejnikami przynoszącymi suche powietrze… może powodować pogorszenie się kondycji skóry i prowadzić do nadmiernego przesuszania.

Poza tym okres jesienny to czas, kiedy nie trudno się przeziębić… dlatego dbaj również o swoją odporność.

Pamiętaj: Twoja skóra w tym czasie potrzebuje nawilżenia (zadbaj o odpowiednie nawodnienie – jeśli zapominasz o piciu wody zainstaluj aplikację przypominającą o tym nawyku) i odżywienia.

JEDZ POKARM BĘDACY PALIWEM DLA TWOJEGO ORGANIZMU, KTÓRY POBUDZI NATURALNE MECHANZMY NAPRAWCZE I BLASK!

1) KORZYSTAJ Z SEZNOWYCH WARZYW I OWOCÓW

Jesień to przede wszystkim sezon na dynię, marchew, bataty, jarmuż, cukinię, paprykę, bakłażana, buraki, śliwki, jabłka oraz gruszki!

Korzystaj również z mrożonek – nie obawiaj się o straty wartości odżywczych. Mrożonki to świetna alternatywa i… mega wygoda! W sklepach dostępny jest szeroki wachlarz owoców i warzyw, które nadadzą się do koktajlów, zup czystych/krem lub jako składnik dania z patelni.

Odpowiedz sobie na pytanie: czy większą część Twojego talerza zajmują warzywa? Czy pojawiły się w ciągu dnia świeże owoce?

2) PAMIĘTAJ O SUPLEMENTANCJI WITAMINĄ D – must have!

Witamina D jest niezwykle ważna dla naszej odporności, ale również dla naszej skóry! Podobnie jak witamina A posiada swoje receptory na poziomie jądra komórkowego, a to oznacza, że wpływa na metabolizm całej Twojej komórki w skórze. W okresie jesienno-zimowym suplementacja wit. D to must have – z racji, że jest słabszy dostęp do promieni słonecznych!

Warto wiedzieć, że witamina D… wpływa na zmniejszenie produkcji sebum, jak i hamuje wzrost bakterii odpowiedzialnej za powstanie trądziku!! Więcej na ten temat znajdziecie w moim i Mai eBook’u „Acnebook. Dietoterapia i pielęgnacja trądziku” LINK DO eBook’a

wooden ladle and chopping board with ginger during daytime
unplash.com

3) WZMOCNIJ SWOJĄ ODPORNOŚĆ (która przyda Ci się w nadchodzącym sezonie przeziębień i grypy)

  • pamiętaj o różnorodności w diecie, która jest kluczowa dla zdrowia Twojej skóry (wiesz, że im mniejsza różnorodność w diecie, tym mniejsza skuteczność leczenia trądziku?), a tym samym dla odporności (składnikami pokarmowymi wpływającymi na aktywność układu immunologicznego są m.in.:  witaminy A, C, E, D, B6, B12, kwas foliowy, cynk, magnez, żelazo, selen, kwasyomega-3)
  • spożywaj żywność o charakterze przeciwzapalnym – zwróć szczególna uwagę czy Twoja dieta zawiera owoce jagodowe (źródło antyoksydantów) oraz produkty zawierające kwasy omega-3.

Kwasy omega-3 należą do NNKT – czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych / nasz organizm nie jest w stanie ich wytworzyć – ich niedobór w diecie objawia się przesuszeniem skóry, skóra staje się wtedy matowa i szara.

Źródłem kwasów omega-3 są między innymi tłuste ryby morskie (jeśli nie spożywasz ryb – niezbędna będzie suplementacja), owoce morza, oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej lniany, nasiona chia, siemię lniane.

Poza tym dodatkowo możesz dorzucić oleje, które są źródłem kwasu GLA – który jest niezbędny dla zachowania optymalnej struktury i funkcji skóry a także pomocny w zmniejszaniu procesów zapalnych. (u osób z trądzikiem zauważa się jego niedobór – tak samo jak i kwasów omega-3)

Źródła kwasu GLA:

  • olej z nasion ogórecznika lekarskiego, wiesiołka, czarnej porzeczki oraz olej konopny.

Skorzystaj również z mieszanek. Dostępny są w ofercie @….

  • jedz kiszonki – (kiszony ogórek, kiszona kapusta, kiszony czosnek, kiszone buraki itp) – obecność bakterii kwasu mlekowego (wytwarzany w wyniku fermentacji)korzystnie wpływa na cały układ immunologiczny oraz wzmacnia działanie witaminy C. Warto dodać, że w wyniku tych przemian zawartość tej witaminy w kiszonym produkcie jest wyższa niż w świeżym – informacja pochodzi z poradnika dołączonego do jadłospisów jesiennych. Także sięgaj po kombuczę.
  • włacz do swojej diety superfoods, m.in. kurkumę (łącz z pieprzem! / wiesz, że kurkumina wspiera konwersję ALA do EPA i DHA?), imbir, czosnek, acerola, aronia, czarny bez, cynamon, dzika róża, rokitnik.
  • zadbaj o stabilną gospodarką cukrową (wahania cukru powodują skoki kortyzolu (hormonu stresu) i osłabiają układ odpornościowy) – zwróć uwagę na odpowiednią kompozycję posiłków
  • wysypiaj się – sen dla pięknej i zdrowej skóry powinien trwać około 7-9h
flat lay photography of man making vegetable and fruit salad
unplash.com

4) WŁĄCZ OLEJ Z CZARNUSZKI

Działa mobilizująco na układ odpornościowy, wykazuje działanie przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, antyhistaminowe.

Poza tym jest uznawany za naturalny antybiotyk – stanowi świetne uzupełnienie trakcyjnego leczenia w różnych infekcjach, obniża stres oksydacyjny.

Co ciekawe może działać jako adaptogen – przeciwdziałać stanom depresyjnym, działać uspokajająco i poprawiać samopoczucie – brzmi jak antidodum na jesienne i ponure dni – ale uwaga! nie każdemu przypadnie do gustu (poza tym zanim sięgniesz po olej z czarnuszki zapoznaj się z przeciwskazaniem do jego stosowania).

.

.

.

Jakie są Twoje sposoby na odżywienie skóry od wewnątrz?

Szukasz pomysłów na jesienne dania? Chcesz wzmocnić swoją odporność i przygotować się na nadchodzącą zimę? Skorzystaj z gotowych dobrze zbilansowanych 7-dniowych jadłospisów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *