Trądzik różowaty to choroba przewlekła skóry twarzy, rozwijająca się na podłożu łojotoku oraz zaburzeń naczyniowych i hormonalnych. Może dotyczyć aż 10% populacji! Występuje głównie w wieku dojrzałym, między 30, a 60 r.ż. Częściej zapadają na nią kobiety niż mężczyźni. Przebieg choroby jest przewlekły, wielofazowy i zapalny z okresami zaostrzeń i remisji.


Jak leczyć trądzik różowaty? - Poradnik Apteki Gemini
fot. aptekagemini

Etapy powstawania trądziku różowatego:

NAPADOWY RUMIEŃ

Pojawiający się rumień – postać okresowa, znikająca. Występuje głównie w środkowej partii twarzy – bardzo charakterystyczny kształt motyla – nos, policzki. W bardziej zaawansowanych stadiach może również dotyczyć szyi i dekoltu.

Nasilać go będą czynniki takie jak: stres, spożycie alkoholu, ostre przyprawy, wysoka lub bardzo niska temperatura.

W dalszych etapach rumień może pozostać. Dochodzi do tzw. teleangiektazji, czyli malutkich poszerzonych naczynek – bardzo wyraźna siateczka, łatwo się już poszerza.

Następnym etapem jest etap krostkowy, a za nim – najcięższa postać – kiedy dochodzi już do utrwalenia zmian, pogrubienia skóry nosa, zwłóknienia gruczołów łojowych – na tym etapie potrzebne są już zabiegi operacyjne.

Kluczowa jest odpowiednio postawiona diagnoza przez lekarza! I odpowiednio wcześnie rozpoczęte leczenie.

PRZYCZYNY:

  • nieprawidłowa, patologicznie wzmożona odpowiedź układu odpornościowego,
  • czynniki genetyczne,
  • stosowane środki antykoncepcyjne, zawierające gestageny,
  • zaburzenia hormonalne, w tym nadmiar testosteronu,
  • zakażenie nużeńcem ludzkim lub lipofilnym drożdżakiem,
  • dysbioza jelit
  • przewlekły nieżyt żołądka,
  • zakażenie bakterią Helicobacter pylori,
  • choroby pasożytnicze,
  • zakażenie przewodu pokarmowego pierwotniakiem Lamblia intestinalis.

TRĄDZIK RÓŻOWATY A JELITA

Badania wskazują na możliwą rolę połączenia jelita ze skórą w trądziku różowatym. W populacyjnym badaniu kohortowym blisko 50 000 duńskich pacjentów z trądzikiem różowatym częstość występowania celiakii, choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, zakażenia Helicobacter pylori (HPI), przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) i zespołu jelita drażliwego była większa wśród pacjentów z trądzikiem różowatym w porównaniu z grupą kontrolną.

  • Liczne badania wykazały poprawę objawów trądziku różowatego po wyleczeniu H. pylori.
  • Z klinicznego punktu widzenia pacjenci z trądzikiem różowatym zgłaszający objawy żołądkowo-jelitowe (GI) wymagają skierowania do specjalisty w celu dalszej oceny.
  • W jednym z badań naukowcy odkryli, że pacjenci z trądzikiem różowatym byli 13 razy bardziej narażeni na SIBO.

Na zaostrzenie choroby mają wpływ czynniki takie jak:

– promieniowanie UV, ekspozycja na słońce, silny wiatr, nadmierna wilgotność, lub suchość powietrza, wysoka i niska temperatura,

– kosmetyki drażniące – zawierające alkohol etylowy, alkohol benzylowy, aceton, mentol, środki zapachowe, środki złuszczające

– stres, lęk, niepokój,

– sauna,

– stosowanie środków antykoncepcyjnych.

WYZWALACZE

W badaniu przeprowadzonym przez National Rosacea Society wśród ponad 400 pacjentów 78% zmieniło swoją dietę z powodu trądziku różowatego. Z tej grupy 95% zgłosiło późniejsze zmniejszenie objawów skórnych.

Wyzwalacze zgłaszane w tej grupie można podzielić na związane z wysoką temperaturą, związane z alkoholem, z kapsaicyną i z aldehydem cynamonowym. W szczególności gorące napoje działały jako wyzwalacz, w tym gorąca kawa (33% opisało ją jako wyzwalacz) i gorąca herbata (30%).

Innym częstym czynnikiem wyzwalającym był alkohol, w tym wino (52%) i mocny alkohol (42%). Kapsaicyna znajduje się w niektórych przyprawach i papryce. Respondenci często zgłaszali przyprawy jako wyzwalacz (75%), a także ostry sos (54%), pieprz cayenne (47%) i czerwoną paprykę (37%).

Wreszcie, aldehyd cynamonowy znajduje się w kilku pozornie niezwiązanych produktach spożywczych, w tym w pomidorach, cytrusach, cynamonie i czekoladzie. W tym badaniu żywność zawierająca aldehyd cynamonowy została również opisana jako częste czynniki wyzwalające, w tym pomidory (30%), czekolada (23%) i cytrusy (22%).

tray of food on white surface
fot. unplash.com

DIETOTERAPIA:

Dieta powinna być przede wszystkim dobrze zbilansowana, pokrywająca zapotrzebowanie energetyczne, a także wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz lekkostrawna.

Dieta powinna mieć charakter przeciwzapalny, dlatego szczególnie polecane są produkty, które są źródłem kwasów omega-3 i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływają one na zmniejszenie stanu zapalnego i zapobiegają powstawaniu teleangiektazji.

W literaturze okulistycznej istnieją dowody na to, że suplementy lub żywność zawierająca kwasy omega-3 mogą być pomocne w przypadku suchego oka – postaci ocznej trądziku różowatego.

Niektóre badania wskazują, że na powstawanie trądziku różowatego ma również wpływ wysoki indeks glikemiczny, który prowadzi do wzrostu insuliny i może powodować insulinooporność. Warto z tego powodu przyjrzeć się swojej diecie pod tym kątem. W pierwszej kolejności należałoby zrezygnować ze spożywania produktów wysokoprzetworzonych.

Należy unikać pokarmów, które wpływają na zaostrzenie objawów typu:

  • alkohol (w szczególności czerwone wino),
  • gorące i ostre potrawy,
  • owoce cytrusowe,
  • przyprawy takie jak: pieprz cayenne, cynamon,
  • pomidory – co może być związane ze zwiększonym uwalnianiem histaminu,
  • mocna kawa i herbata – ten czynnik w gruncie rzeczy pozostaje kontrowersyjny. Niektóre badania wskazują, iż głównym winowajcą jest temperatura wspomnianych napojów.
  • czekolada,
  • drożdże,
  • sos sojowy,
  • ocet.

Oczywiście do tematu eliminacji należy podejść indywidualnie. Należy zwracać szczególną uwagę na reakcje własnego organizmu po spożyciu danych produktów. Stąd też warto stosować dziennik żywieniowy i sprawdzać, które produkty są tzw. “wyzwalaczami” objawów.

Pomocne mogą być wyciągi zawierające dziurawiec, kwiat głogu, fiołka trójbarwnego, które wpływają na wzmocnienie i uszczelnienie naczyń krwionośnych i poprawią mikrokrążenie.


Właściwa diagnoza, odpowiednia kuracja i dopasowana do niej pielęgnacja, dietoterapia dają świetne efekty!

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat trądziku? Zapisz się już dziś na WEBINAR “Trądzik okiem dietetyka – dieta i suplementacja”

BIBLIOGRAFIA:

E.J. van Zuuren, Z. Fedorowicz, J. Tan, M.M.D. van der Linden, B.W.M. Arents, B. Carter, L. Charland Evidence-based treatments for rosacea based on phenotype approach British Journal of Dermatology, 181, 65–79, July 2019

Weiss E., Katta R.: Diet and rosacea: the role of dietary change in the management of rosacea. Dermatol Pract Concept. 2017 Oct; 7(4): 31–37.

Scheman A, Rakowski EM, Chou V, Chhatriwala A, Ross J, Jacob SE. Balsam of Peru: past and future. Dermatitis. 2013;24(4):153–160.

Bhargava R., Chandra M., Bensal U., Singh D.. A Randomized Controlled Trial of Omega 3 Fatty Acids in Rosacea Patients with Dry Eye Symptoms. 2015 p. 1274-1280

Surgiel-Gemza A., Gemza K.: Trądzik różowaty – metody terapii oraz ocena skuteczności zastosowania kwasu azalainowego i laktobionowego. Kosmetologia Estetyczna. 5 / 2018 / vol. 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *