Jak przemycić warzywa do posiłku? Zrób placuszki!
Dzisiaj pomysł na warzywne placuszki z dodatkiem cukinii. Cukinia jest bogata w potas, magnez, żelazo, oraz witaminy A, C, K , B1, beta karoten. Ponadto jest niskokaloryczna, dzięki czemu polecana jest dla osób na diecie odchudzającej.
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-miętowym
Składniki:
- mąka pełnoziarnista – 80 g
- starta cukinia – 1 szklanka
- czosnek – 1 ząbek
- jajka – 2 jajka
- przyprawy: oregano, kurkuma, słodka papryka, sól, pieprz
- oliwa – 1 łyżka
Dodatki: sałatka, sos jogurtowo-miętowy
Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok ze startej cukinii. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i smaż na patelni z obu stron. Przełóż na talerz. Podaj z sałatką i sosem, np. jogurtowo-miętowym lub jogurtowo-koperkowym.