Jak przemycić warzywa do posiłku? Zrób placuszki!

Dzisiaj pomysł na warzywne placuszki z dodatkiem cukinii. Cukinia jest bogata w potas, magnez, żelazo, oraz witaminy A, C, K , B1, beta karoten. Ponadto jest niskokaloryczna, dzięki czemu polecana jest dla osób na diecie odchudzającej.

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-miętowym

Składniki:

  • mąka pełnoziarnista – 80 g
  • starta cukinia – 1 szklanka
  • czosnek – 1 ząbek
  • jajka – 2 jajka
  • przyprawy: oregano, kurkuma, słodka papryka, sól, pieprz
  • oliwa – 1 łyżka

Dodatki: sałatka, sos jogurtowo-miętowy

Sposób przygotowania:

Wyciśnij sok ze startej cukinii. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i smaż na patelni z obu stron. Przełóż na talerz. Podaj z sałatką i sosem, np. jogurtowo-miętowym lub jogurtowo-koperkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *