Różnokolorowa, pyszna, zdrowa i sycąca sałatka!
Zabieram Cię dziś myślami w rejony basenu Morza Śródziemnego!
Sałatka śródziemnomorska z kaszą jaglaną, oliwkami i serem feta
PRZEPIS:
- SKŁADNIKI [2-3 porcje]:
- kasza jaglana – 100 g
- ser feta – 30 g
- ogórek – 1 średnia sztuka
- papryka czerwona – ½ sztuki
- papryka żółta – ½ sztuki
- czarne oliwki – 3 łyżki
- suszone pomidory – 6 sztuk
- bazylia – 4 listki
- zioła prowansalskie – ½ łyżeczki
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 3 łyżeczki
- sok z limonki – 1 łyżeczka
- sól, pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1) Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2) Umyj warzywa i je pokrój.
3) Wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z limonki, przyprawami oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4) Połącz pokrojone warzywa z kaszą jaglaną oraz z sosem.
5) Wierzch sałatki udekoruj pokrojonym w kostkę serem feta oraz posiekaną bazylią.
Voila! ????
Smacznego!