Różnokolorowa, pyszna, zdrowa i sycąca sałatka!

Zabieram Cię dziś myślami w rejony basenu Morza Śródziemnego!


Sałatka śródziemnomorska z kaszą jaglaną, oliwkami i serem feta

PRZEPIS:

  • SKŁADNIKI [2-3 porcje]:
  • kasza jaglana – 100 g
  • ser feta – 30 g
  • ogórek – 1 średnia sztuka
  • papryka czerwona – ½ sztuki
  • papryka żółta – ½ sztuki
  • czarne oliwki – 3 łyżki
  • suszone pomidory – 6 sztuk
  • bazylia – 4 listki
  • zioła prowansalskie – ½ łyżeczki
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa z oliwek – 3 łyżeczki
  • sok z limonki – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1) Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2) Umyj warzywa i je pokrój.
3) Wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z limonki, przyprawami oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4) Połącz pokrojone warzywa z kaszą jaglaną oraz z sosem.
5) Wierzch sałatki udekoruj pokrojonym w kostkę serem feta oraz posiekaną bazylią.

Voila! ????

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *