Nie masz pomysłu na śniadania? Masz dość już jedzenia w kółko tego samego? Znudziły Ci się kanapki z serem i szynką? Przygotowałam specjalnie dla Ciebie 5 przepisów na pyszny, prosty i zdrowy pierwszy posiłek!


Owsianka ala TIRAMISU

Składniki:

  • Płatki owsiane górskie – 40 g (4 łyżki)
  • Banan – 120 g (1 sztuka)
  • Jogurt naturalny – 20 g (1 łyżka)
  • Kakao – 5 g (1 łyżeczka)
  • Mleko migdałowe (lub inne roślinne) – 1/2 szklanki
  • Migdały w płatkach – 10 g (1 łyżka)
  • Kawa rozpuszczalna – 2 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej mlekiem migdałowym. Dodaj kawę oraz rozgniecionego banana. Gotuj na średnim ogniu przez kilka minut, aż owsianka zgęstnieje. Gotową owsiankę posyp kakao i płatkami migdałowymi. Udekoruj kleksem z jogurtu.


Gofry owsiane z guacamole i jajkiem sadzonym

Składniki:

GUACAMOLE

  • Awokado – 1/2 sztuki
  • Limonka – 1/2 sztuki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Sól, pieprz

GOFRY – kilka sztuk

  • Mąka owsiana (lub pszenna) – 250 g
  • Kefir – 250 ml
  • Jajko – 2 sztuki
  • Erytrytol – 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
  • Sól – szczypta

Przygotowanie:

GOFRY

Żółtka wymieszaj z kefirem. W osobnym naczyniu przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj erytrytol, sól i wymieszaj. Białka ubij na sztywno. Do żółtek z kefirem dodaj wymieszane suche składniki. Następnie dodaj olej, wymieszaj. Dodaj ubite białka i przy pomocy szpatułki delikatnie połącz z ciastem. Piecz partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor.

GUACAMOLE

Przekrój awokado na pół, oddziel miąższ od pestki i wrzuć do miseczki. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj świeżo wyciśnięty sok z połówki limonki i starty czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

Przygotuj jajko sadzone. Posmaruj gofry pastą guacamole, połóż na wierzch rukolę (lub inne warzywa) oraz jajko.


Placuszki z serka wiejskiego

Składniki:

  • Mąka owsiana – 5 łyżek
  • Serek wiejski – 1 opakowanie
  • Jajko – 1 sztuka
  • Erytrytol – 2 łyżki
  • Kakao – 3 łyżeczki
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki
  • Sól – szczypta
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy – 1 łyżeczka

Dodatki:

  • domowy mus z malin i wiśni
  • jogurt typu skyr (u mnie naturalny)

Przygotowanie:

Do miseczki wrzuć wszystkie suche składniki. Wymieszaj. Dodaj serek i jajko. Ponownie wymieszaj. Rozgrzej na patelni olej i smaż (pod przykryciem). Udekoruj dodatkami.


Kanapka z klasycznym hummusem i warzywami

Składniki:

  • Bułka – 1 sztuka
  • Hummus klasyczny – 2 łyżeczki
  • Ogórek (długi) – 1/3 sztuki
  • Czerwona cebula – 1/4 sztuki
  • Marchewka – 1 sztuka
  • Kiełki brokuła – garść

 Przygotowanie:

Zetrzyj marchewkę, pokrój ogórka w plasterki oraz cebulę. Rozkrój bułkę, posmaruj kromki hummusem, nałóż warzywa. Złóż bułeczkę.


Omlet jajeczny z łososiem

Składniki:

  • Jajka – 2 sztuki
  • Łosoś wędzony – 2 sztuki
  • Serek śmietankowy – 1 łyżeczka
  • Koperek 
  • Sok z cytryny – łyżeczka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • Chleb razowy – 2 kromki
  • Warzywa – pomidor, rukola 

Przygotowanie:

Roztrzep jajka, dodaj przyprawy (u mnie sól, pieprz, zioła prowansalskie/ tutaj + 1 ząbek czosnku), wylej masę jajeczną na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy, smaż pod przykryciem. Kiedy omlet będzie gotowy, przełóż go na talerz, posmaruj serkiem śmietankowym, oprósz koperkiem, połóż plastry łososia (delikatnie skropcie go cytryną). Dodaj do śniadania ulubione warzywa, np. pomidory i rukolę (plus pieczywko).


Jeśli przygotujecie coś z moich przepisów, napiszcie w komentarzu, który przepadł Wam do gustu lub oznaczcie mnie w swoim InstaStory (Mój profil: @klaudiakubrak_dietetyk).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *