Dodatek cukinii i marchewki do kotlecików to świetny pomysł na przemycenie warzyw do Twojego menu. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu, zdrowe, a do tego smaczne!

Kotleciki podaj z ugotowanymi ziemniaczkami z koperkiem, warzywami i sosem czosnkowym! Pyyycha!


Pieczone kotleciki z indyka z cukinią i marchewką podane z ziemniaczkami z koperkiem, warzywami i sosem czosnkowym

Składniki: (na 10-12 sztuk)

  • mięso mielone z indyka – 400g
  • cukinia – 1 średnia sztuka
  • marchewka – 1 sztuka
  • jajko – 1 sztuka
  • mąka (u mnie pełnoziarnista + orkiszowa) – 2 łyżki
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, bazylia)
  • dodatki: ziemniaczki z koperkiem, brokuł, pomidorki koktajlowe, sos czosnkowy z koperkiem

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj cukinię, odsącz (poprzez ręcznik papierowy), następnie dodaj startą marchewkę, jajko, mąkę, mięso mielone z indyka, przyprawy i olej.
  2. Uformuj kotleciki.
  3. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w 180 stopniach.
  4. Podaj z ziemniaczkami oprószonymi koperkiem, uprzednio ugotowanymi na parze brokułami, pomidorkami koktajlowymi oraz domowym sosem czosnkowo-koperkowym.
  5. Przed podaniem polej danie łyżeczką oliwy z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *