Dodatek cukinii i marchewki do kotlecików to świetny pomysł na przemycenie warzyw do Twojego menu. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu, zdrowe, a do tego smaczne!
Kotleciki podaj z ugotowanymi ziemniaczkami z koperkiem, warzywami i sosem czosnkowym! Pyyycha!
Pieczone kotleciki z indyka z cukinią i marchewką podane z ziemniaczkami z koperkiem, warzywami i sosem czosnkowym
Składniki: (na 10-12 sztuk)
- mięso mielone z indyka – 400g
- cukinia – 1 średnia sztuka
- marchewka – 1 sztuka
- jajko – 1 sztuka
- mąka (u mnie pełnoziarnista + orkiszowa) – 2 łyżki
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- czosnek – 1 ząbek
- przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, bazylia)
- dodatki: ziemniaczki z koperkiem, brokuł, pomidorki koktajlowe, sos czosnkowy z koperkiem
Przygotowanie:
- Zetrzyj cukinię, odsącz (poprzez ręcznik papierowy), następnie dodaj startą marchewkę, jajko, mąkę, mięso mielone z indyka, przyprawy i olej.
- Uformuj kotleciki.
- Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w 180 stopniach.
- Podaj z ziemniaczkami oprószonymi koperkiem, uprzednio ugotowanymi na parze brokułami, pomidorkami koktajlowymi oraz domowym sosem czosnkowo-koperkowym.
- Przed podaniem polej danie łyżeczką oliwy z oliwek.