Wiecie, że większość przypadków trądziku, z którymi się spotykamy w krajach wysokorozwiniętych zaliczamy do tej samej grupy schorzeń, do której również należą: cukrzyca typu 2, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nadwaga i otyłość, zaburzenia hormonalne ? Są one określane wspólnym mianem: schorzenia cywilizacyjne.
Do jednych z czynników zaostrzających objawy trądziku jest nieprawidłowa dieta! Bogata w węglowodany proste, produkty wysoko przetworzone, a tym samym o wysokim indeksie glikemicznym!
Zadajecie sobie pytanie, to jak powinna wyglądać prawidłowa dieta w kontekście trądziku? Tak naprawdę, każda dieta powinna być indywidualnie dopasowana, zwłaszcza kiedy borykamy się z jakimiś schorzeniami, czy chorobami. Natomiast możemy wyszczególnić wspólny mianownik: dieta przeciwzapalna o niskim stopniu przetworzenia, o niskim indeksie i ładunku glikemicznym, z wysokim potencjałem antyoksydacyjnym.
Odpowiednia dietoterapia może stanowić doskonałe uzupełnienie leczenia, a nawet je przyspieszyć. Warto wiedzieć, że im większa różnorodność w diecie, tym znacznie będziemy te leczenie uskuteczniać! 🙂
Dzisiaj przedstawiam TOP 7 produktów, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni, jeśli borykasz się z trądzikiem!
Nasiona babki płesznik
Nasiona mają podobne właściwości jak siemię lnianie (które również polecam!). Łupina zawiera polisacharydy, które w kontakcie z wodą tworzą żel. Pobudzają perystaltykę jelit, mają zbawienne działanie na trawienie i wypróżnianie.
Co jest szalenie ważne w kontekście trądziku, to to, że:
- wspierają odbudowę mikrobiomu,
- wykazują działanie przeciwzapalne,
- regulują poziom cukru we krwi!
Do czego dodawać?
Do jogurtów, granoli, owsianek, jaglanek, omletów, kanapek (do posypania) lub solo (zalane wodą).
Jeśli pojawiają się u Ciebie zaparcia, gazy i wzdęcia, zamiast nasion sięgnij po łuski babki jajowatej – jest ona bardziej oporna na procesy fermentacyjne.
Jeśli przyjmujesz leki – przyjmij je 1 godzinę przed spożyciem nasion babki płesznik.
Kiszonki (kiszona kapusta/ogórki kiszone)
Kiszonki są źródłem “dobroczynnych” bakterii, które regulują florę bakteryjną w jelitach. Wspomagają redukcję nasilenia stanu zapalnego i ograniczają kolonizację powierzchni jelit oraz skóry patogennymi szczepami bakteryjnymi.
Pamiętajcie, aby sięgać po produkty kiszone, a omijać szerokim łukiem: produkty kwaszone! (czytajcie etykiety!).
Na kiszonki powinny uważać osoby:
- z nietolerancją histaminy,
- na diecie lekkostrawnej,
- z nadciśnieniem (ze względu na dużą zawartość soli).
Awokado
Awokado świetnie wzmacnia naszą skórę, redukuje stany zapalne skóry i problemy skórne, a także przyspiesza gojenie blizn. Zawiera kwas oleinowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne, pomaga również zwalczać problemy skórne, jak egzema, łupież, czy łuszczyca.
Ponadto zawarte w awokado jednonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na odbudowę funkcjonalności mikrobiomu.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są źródłem kwasów omega-3. Wpływają one na zmniejszenie stanu zapalnego.
Kwas EPA zmniejsza stężenie leukotrienów, związanych z czynnikami prozapalnymi, zwiększającymi ilość łoju. Im więcej wytworzy się łoju, tym większa tendencja do powstawania stanów zapalnych – zwłaszcza tych podskórnych!
Co więcej zaobserwowano znaczącą zmianę w składzie i różnorodności mikrobiomu już po 8 tygodniach spożywania 43g orzechów włoskich dziennie!
Olej z wiesiołka i ogórecznika
U osób z trądzikiem zauważa się znaczny niedobór kwasu GLA. Niezbędny jest on dla prawidłowej struktury i funkcji skóry. Ponadto wspomaga regulację podstaw aktywności aparatu włosowo-łojowego i zwiększa tolerancję bariery skórnej na różnego rodzaju czynniki drażniące ze środowiska zewnętrznego.
Olej wykazuje działanie przeciwzapalne, ochrania skórę przed infekcjami, wpływa na ukrwienie komórek skóry, lepsze jej odżywienie i dotlenienie.
Badając efektywność oleju – stosowano preparat w ilości 3 x 500 mg przez 12 tygodni – uzyskano dzięki temu poprawę w nawilżeniu, elastyczności oraz gęstości skóry. Hamuje on procesy zapalne w skórze, działa gojąco i łagodząco. Pomaga również w przypadku problemów skórnych takich jak: AZS – atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, czy egzema.
Źródłem GLA jest również olej z pestek czarnej porzeczki, olej z nasion konopi.
Owoce jagodowe (borówki, jagody, maliny, poziomki, porzeczki, jeżyny)
Dlaczego nie powinno zabraknąć owoców jagodowych w Twojej kuchni?
- są to owoce gęsto odżywcze – są niskokaloryczne, ale bardzo zasobne w składniki odżywcze!
- mają silne właściwości przeciwzapalne. Zawierają przeciwutleniacze, które wpływają na obniżenie markerów stanu zapalnego.
- wpływają na zmniejszenie stężenia glukozy we krwi i jednocześnie zwiększają wrażliwość komórek na działanie insuliny!
Zawarta w owocach witamina C wpływa korzystnie na likwidację przebarwień oraz zwiększa wchłanialność żelaza, który pomaga w dostarczeniu tlenu dla komórek naszego organizmu. Dzięki czemu wpływa pozytywnie na ukrwienie i dotlenienie skóry!
Przyprawy: kurkuma, cynamon, imbir, bazylia, tymianek, oregano
Przyprawy ziołowe są nośnikiem substancji bioaktywnych – pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, a tym samym zmniejszać ryzyko powstawania nowotworów. Usprawniają procesy trawienne, pobudzają perystaltykę jelit i ułatwiają przyswajanie pokarmów! Charakteryzują się wysokim potencjał antyoksydacyjnym, przewyższającym 40-krotnie potencjał warzyw i owoców.
Szczególnie polecana jest kurkuma oraz cynamon. Te przyprawy wykazują właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Wpływają na złagodzenie zmian trądzikowych. Świetnie nadają się zarówno jako dodatek do potraw, jak i do domowej maseczki na pojedyncze wypryski!
Tip dietetyczny: aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy (najbardziej cenny związek kurkumy) – łącz ją z pieprzem!