Kolejny dzień jesteś zmęczona, ledwo wstałaś z łóżka, w pracy nie możesz się skoncentrować, coraz częściej słyszysz, że wyglądasz blado, wypadają Ci włosy, podczas mycia zębów zauważasz krwawienie z dziąseł, w kącikach ust pojawiają się zajady, spadła Ci odporność i do tego męczą Cię nawracające bóle i zawroty głowy…
Powyższe objawy mogą świadczyć o niedoborach żelaza – potwierdzą to badania krwi. Zaskoczę Cię, ale żeby sprawdzić czy ten problem Ciebie dotyczy lepiej jest oznaczyć poziom ferrytyny, a nie samego żelaza.
Czym jest ferrytyna?
Jest to białko wiążące cząsteczki żelaza, występuje ono w praktycznie całym organizmie, jednak w największej ilości w wątrobie. Paradoksalnie nie żelazo, a właśnie ferrytyna jest parametrem, który informuje nas o zapasach żelaza w organizmie i kontroluje jego dystrybucję w poszczególnych tkankach.
Zdarza się, że mając objawy niedoboru żelaza, po zbadaniu jego poziomu we krwi okazuje się, że wynik jest niemalże książkowy, a dopiero oznaczenie i niski poziom ferrytyny świadczy o wykorzystywaniu zapasów żelaza z organizmu – stąd biorą się charakterystyczne i męczące objawy.
Żelazo jest pierwiastkiem wchodzącym w skład hemoglobiny wraz z nią odpowiada za transport tlenu w organizmie. Jego niedobór świadczy o niedokrwistości zwanej także anemią.
Ferrytyna zbadana, jej poziom jest zdecydowanie za niski i co teraz?
Warto skonsultować wyniki badań z lekarzem, aby znaleźć przyczynę ubożenia zapasów żelaza i wykluczyć ewentualne choroby, które mogą się do tego przyczyniać.
Przyczyną niedoboru żelaza mogą być:
- obfite i długie krwawienia miesiączkowe,
- zespoły złego wchłaniania,
- choroby autoimmunologiczne np. Hashimoto,
- niewystarczająca podaż tego pierwiastka z dietą (niestety często przy diecie wegańskiej i wegetariańskiej),
- niedożywienie,
- krwawienia z przewodu pokarmowego (np. W chorobach zapalnych jelit, chorobie wrzodowej żołądka),
- ciąża i karmienie piersią,
- okres dojrzewania u dziewcząt.
Suplementacja nie zawsze jest wymagana i powinien decydować o niej lekarz indywidualnie oceniając przypadek.
Odpowiednie żywienie jest podstawą w walce o podniesienie poziomu ferrytyny, a tym samym zwiększenie zapasów żelaza w organizmie. Oczywiście dieta powinna być dobierana jednostkowo uwzględniając wszelkie zaburzenia i choroby.
Co jeść, aby uzupełnić magazyn żelaza?
Należy wspomnieć o tym, że osoby mięsożerne łatwiej i szybciej mogą uzupełnić zapasy żelaza, niż jarosze, bowiem żelazo dzieli się na hemowe i niehemowe. To pierwsze jest obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego i jest zdecydowanie lepiej przyswajalną formą, natomiast drugie znajduje się w produktach roślinnych – niestety charakteryzuje się gorszą przyswajalnością, przez co musimy zjeść go prawie 2 razy więcej, niż żelaza źródła zwierzęcego.
Źródła żelaza
Produkty będące dobrym źródłem żelaza:
- wątróbka (wieprzowa, kurza), wołowina, wieprzowina,
- jaja (szczególnie żółtka),
- makrela, sardynki, łosoś,
- fasola biała,
- migdały,
- soja i jej przetwory (np. tofu),
- buraki,
- pestki dyni,
- nasiona chia,
- otręby pszenne,
- kakao,
- suszone morele,
- komosa ryżowa, kasza jaglana.
Warto wspomnieć, że istotna jest nie tylko sama podaż żelaza, ale kompozycja całego posiłku! Istnieją czynniki działające korzystnie i niekorzystnie na wchłanianie tego pierwiastka z pożywienia, co dobrze jest mieć na uwadze planując swoje posiłki, szczególnie te w których występują produkty o wysokiej zawartości żelaza jak czerwone mięso.
Czynniki zwiększające i zmniejszające przyswajalność żelaza
Jak zwiększyć przyswajalność żelaza?
- witamina C – dodaj do dań mięsnych natkę pietruszki, surówkę ze świeżych warzyw, paprykę do kanapek, lub zjedz owoc po posiłku bogatym w żelazo (np. Truskawki, kiwi, pomarańczę)
- beta-karoten– dodaj czerwone i pomarańczowe warzywa lub owoce do/po posiłku bogatym w żelazo
- kwas foliowy – zielone warzywa liściaste, żółtka jaj, natka pietruszki, buraki, brokuły, wątróbka, sery
- odpowiednie ph – korzystaj z produktów fermentowanych jak kiszona kapusta, kiszone ogórki, chleb na zakwasie
- wypróbuj koktajl Klaudii wspomagający wchłanianie żelaza – https://www.instagram.com/p/Ca21dTXl7bL/
Co zmniejsza wchłanianie żelaza?
- taniny – polifenole zawarte w kawie i herbacie – unikaj ich co najmniej godzinę przed i po posiłku bogatym w żelazo
- kwas fitynowy – obecny jest w nasionach roślin strączkowych i pełnoziarnistych produktach zbożowych, namaczaj strączki przed ugotowaniem, aby zredukować jego ilość
- wapń – staraj się nie dodawać dużej ilości produktów mlecznych bogatych w wapń do posiłku zawierającego sporą porcję żelaza, szczególnie, gdy używasz produktów bez laktozy Isama laktoza wpływa korzystnie na wchłanianie żelaza)
Przykład posiłku na niedobór żelaza
Pieczona makrela z ziemniaczkami i surówką a’la colesław z marchewką i natką pietruszki
Bibliografia:
1. Lipiński, P., Starzyński, R. R., Styś, A., Staroń, R. i Gajowiak, A., (2014). NIEDOKRWISTOŚĆ NA TLE NIEDOBORU ŻELAZA W DIECIE. Kosmos. 63, numer artykułu: 3.
2. https://dietetycy.org.pl/ferrytyna-normy-badanie/
3. Sung ES, Choi CK, Kim NR, Kim SA, Shin MH. Association of Coffee and Tea with Ferritin: Data from the Korean National Health and Nutrition Examination Survey (IV and V). Chonnam Med J. 2018 Sep;54(3):178-183
4. Dudek, M., Kocyłowski, R., Kokocińska, K., Kuźniacka, I., Lewicka, I. i Suliburska, J., (2017). Ocena podaży żelaza i kwasu foliowego u kobiet w wieku rozrodczym. Forum zaburzeń metabolicznych. 8, numer artykułu: 2.
5. https://biotechnologia.pl/farmacja/artykuly/biodostepnosc-zelaza-niemozliwe-staje-sie-mozliwe,15300
Autorka tekstu: Olga Bałachwiej
– dyplomowana dietetyczka, ukończyła studia z dietetyki klinicznej na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka artykułu pt. “Dieta jako wsparcie farmakoterapii w chorobie Hashimoto” opublikowanego w Forum Zaburzeń Metabolicznych. Drugim obszarem jej zainteresowań jest psychodietetyka, szczególnie tematyka zaburzeń odżywiania.